Wat is Bowen?

Bowen Therapie is een hele zachte, zeer effectieve manuele behandelmethode. De techniek kan worden ingezet voor veel uiteenlopende klachten en aandoeningen. De techniek is gebaseerd op een holistische benadering, dit wil zeggen dat niet alleen de klacht maar de cliënt als geheel wordt behandeld. Bowen werkt op ons lichaam en op onze geest en emoties.

Fascie

Bowen fascie

De Bowen behandelaar werkt op de fascie, dit is een vorm van bindweefsel. Fascie zit door het hele lichaam heen, van top tot teen: in/om organen, botten, bloedvaten, spieren, zenuwen en lymfeknopen. Met de Bowen Therapie werk je daardoor op het hele lichaam en op alle lichaamssystemen zoals het bewegingsstelsel, immuunsysteem en hormoonstelsel. Door pijnklachten, stress en voeding kan er spanning ontstaan in de fascie waardoor  klachten zich kunnen ontwikkelen. De Bowen Therapie normaliseert deze spanning. Dit kan leiden tot een natuurlijke balans in het lichaam waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

 

Behandeling

Bowen pijn stress voeding

Tijdens het eerste gesprek wordt uitgebreid ingegaan op de klacht van de cliënt en wordt uitleg gegeven over de behandeling. De cliënt ligt op een behandeltafel, bij voorkeur in ondergoed. Indien gewenst kan evt. zeer dunne kleding gedragen worden. De cliënt wordt afgedekt met handdoeken. De behandelaar maakt met duimen en vingers een zachte, rollende beweging over specifieke plekken op het lichaam. Na een aantal rolbewegingen (moves genoemd) volgt steeds een pauze van een paar minuten waarbij de behandelaar de kamer verlaat. De impulsen die aan het lichaam worden gegeven kunnen op deze manier worden verwerkt. Elke behandeling is uniek en wordt afgestemd op de klachten en behandeldoelen op het moment van de behandeling. Soms worden er extra oefeningen meegegeven aan de cliënt ter ondersteuning van de behandeling. Samen werken we aan een oplossing voor je probleem.

Belangrijk

Om het lichaam een zo goed mogelijke kans te geven om te herstellen, is het nodig om in de eerste 3 weken 3 behandelingen in te plannen. Daarna wordt bekeken of en hoe we verder gaan met de therapie. Iedereen reageert anders op een Bowen behandeling. De ene persoon merkt na 1 behandeling effect, de ander na 3 tot 5 behandelingen. Vooral bij chronische klachten is dit het geval. Klachten kunnen tijdelijk verergeren na een behandeling. Dit trekt binnen een paar dagen weer weg. Bij vragen kun je contact met me opnemen via mail of telefoon.

Water

Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Het lichaam bestaat voor 70% uit water en door water te drinken worden o.a. afvalstoffen afgevoerd. Voor het goed kunnen functioneren van de fascie is ook voldoende water nodig. Hierdoor kunnen prikkels goed worden doorgegeven door de fascie.

Wandelen

Bewegen is goed voor iedereen, dit is algemeen bekend. Voor het goed kunnen functioneren van de fascie is voldoende bewegen belangrijk. Na een Bowen behandeling is het beter om 48 uur geen intensieve sport te beoefenen om het lichaam de tijd te geven om te kunnen herstellen. Wel wordt geadviseerd om dagelijks te wandelen.